Cholesterol je zcela přirozený tuk pro naše tělo. Pokud máme dost Omega-3 a antioxidantů, dokážeme předejít zvýšenému cholesterolu a vzniku aterosklerózy.
Cholesterol je živočišný tuk, který je zcela přirozený pro buňky všech živočichů, tedy i lidí. Každá lidská buňka ho obsahuje a umí si ho také sama vyrobit. Přijímat cholesterol v potravě je pro nás naprosto přirozené, běžné a potřebné.
Cholesterol se v těle podílí na celé řadě dějů:
na tvorbě hormonů (estrogeny, androgeny, progesteron)
na tvorbě žluči
na tvorbě buněčných membrán
na syntéze vitamínu D
na izolaci nervových zakončení (přispívá k duševní pohodě)
Zdroje cholesterolu jsou:
naše játra produkují cholesterol (cca 1g cholesterolu denně)
živočišné produkty (maso)
pokud ho nemáme dost v potravě, zvýší játra produkci až 8× (vegani pozor)
Je tedy cholesterol v pořádku, nebo není? Jak Omega-3 snižuje cholesterol?
Dlouhodobě zvýšený cholesterol je známkou již probíhajícího zánětu v cévě. Výsledky dlouhodobě zvýšeného „cholesterolu“ u doktora tak pravděpodobně ukazují na sníženou funkci LDL lipoproteinů, která je důsledkem již probíhajícího zánětu v těle a souvisí se vznikem aterosklerózy.
Výzkumy ukazují na chronický zánět a nedostatek protizánětlivých antioxidantů jako na důvod vzniku aterosklerózy. BalanceOil s Omega-3 a polyfenoly vyvažuje zánět v těle zpět do fyziologické úrovně.
U doktora vám změří celkový cholesterol, HDL, LDL a TAG (triglyceridy). Hodnoty vypovídají o množství cholesterolu v lipoproteinových „přepravnících“. Cholesterol je jen jeden a proto dělení na dobrý a špatný je mylné a zavádějící. Takže např. po opulentním obědě budou výsledky „špatné“, ale jedno měření o ničem nevypovídá. Proto je důležité měřit cholesterol pravidelně.
Tělo má přirozené mechanismy, které distribuují (rozvážejí) cholesterol podle potřeby. Zdravá céva má přirozenou schopnost cholesterol dopravovat a nikde se nehromadí. Jen v případě, že je céva v zánětu, se začne na cévní stěně tvořit plak, který je začátkem vzniku aterosklerózy.
Výsledky tedy udávají množství cholesterolu v liproproteinových „vozítkách“, kdy HDL jsou „popeláři“, kteří uklízejí přebytečný cholesterol zpět do jater a LDL jsou „autobusy“, které naopak rozváží cholesterol z jater do tukové tkáně.
Problémem jsou LDL, které jsou oxidované, nebo fungují s nízkou aktivitou. To vede k zánětu, který situaci v cévě zhoršuje. Dlouhodobě zvýšený cholesterol ukazuje na příliš mnoho cholesterolu, který je „uvíznutý“ v přepravě díky nízké aktivitě LDL „vozítek“ a špatné kvalitě cévní „dálnice“.
Tohle jsou nejdůležitější články k tématu Cholesterol. Zjistit víc
Test ze suché krevní kapky vám ukáže váš poměr Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin, prostupnost buněčné membrány, index duševní odolnosti a mnoho dalšího.
Spolupracujeme s předními výživovými poradci. Dokážeme vám poradit i s komplikovanějšími otázkami týkajícími se zdraví a výživy.
Přečtěte si více